Úvod

Hlavní stránka / Výroční zprávy / Výroční zpráva 2009 / Úvod

Výroční zpráva podává v úvodní části přehled o postavení sklářského a keramického průmyslu v rámci zpracovatelského průmyslu České republiky, jeho struktuře a vývoji v letech 2004 - 2009. Součástí zprávy je zhodnocení činnosti Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR v uplynulém období.

Údaje zpracované ve zprávě vycházejí z údajů Českého statistického úřadu. Tyto údaje jsou doplněny údaji získanými z výročních zpráv členů Asociace a Analýzy Ministerstva průmyslu a obchodu za rok 2009.

Členění a názvosloví zpracovatelského průmyslu, používané v kapitole „Postavení sklářského a keramického průmyslu v České republice“, je převzato od Českého statistického úřadu.

Časové vývojové řady srovnávané v kapitole „Vývoj sklářského a keramického průmyslu“ jsou uvedeny pro období 2004 - 2009.

Sklářský a keramický průmysl je v předložené výroční zprávě převážně sledován a popisován rozděleně, a to v sedmi tzv.agregacích. Tyto agregace jsou tvořeny technologicky a marketingově příbuznými sklářskými a keramickými produkčními činnostmi. Tato metodika odpovídá i způsobu statistického vykazování v České republice.

• Ploché sklo (nezušlechtěné a zušlechtěné ploché sklo)
  • Obalové sklo (lahve, konzervové sklo, ostatní skleněné obaly)
  • Skleněná vlákna (výztužná/textilní, izolační skleněná vlákna)
  • Ostatní sklo (speciální skla – laboratorní sklo a laboratorní přístrojové sklo, trubice, skleněné díly pro obrazovky, technické kuličky, skleněné průmyslové aparatury, ochranné svářečské sklo, optické sklo, skleněné tvárnice, bižuterní sklo aj.) a osvětlovací sklo (lustry, svítidla a jejich skleněné díly)
  • Užitkové sklo (sklo nápojové, domácenské, ozdobné, umělecké apod.)
  • Užitkový porcelán a keramika (porcelánové výrobky pro domácnost a ozdobný porcelán, keramické výrobky pro domácnost, ozdobná keramika)
  • Technická a zdravotnická keramika (izolátory, laboratorní porcelán, keramické výrobky pro sanitární účely, výrobky pro technické účely).

Ve zprávě není koncentrovaně sledován vývoj ve zbývající skupině činností (agregací), kterou tvoří produkce strojů a zařízení, servis a služby pro sklářský a keramický průmysl. Z hlediska statistického vykazování jsou činnosti související s touto agregací sledovány v řadě různých jiných subsekcích zpracovatelského průmyslu a nelze je tak, zvláště číselná data, věrohodně zpracovávat a srovnávat.